Arkiv
Här hittar du tidigare avsnitt av Narkopodden.
2024

Tullverkets laboratorium – Trender och tendenser i drogflödet
Vad märker Tullverkets egen kemist och sakkunniga Jenny Åberg av för narkotikatrender? Kratom, svamp, vejps och godis kan det klassas som knark? Falska fentanyler, psilocybin, kemisk cannabis och vad du som förälder kan vara vaksam på när trösklarna sänks. Om det talar Jenny Åberg och Jessica Vikberg när Narkopodden besöker Tullverket, den myndighet som tidigt kan upptäcka och förhindra att nya preparat kommer i omlopp.

Droga bort alla känslor eller lägga av?
Nina Månstråle Eriksson levde ett kringflackande liv i Norrland, London och Spanien, med alkohol och amfetamin som sällskap. Allt för att fly myndigheterna och sina känslor. Med många minnesluckor i bagaget kom den värsta som höll på att kosta henne livet. Vad hände och hur vände livet för Nina efter att ha missbrukat halva livet? Hör på samtalet mellan beroendeterapeut och författaren Nina Månstråle Eriksson och Jessica Vikberg, där även tankar kring drogfri behandling, livslång LARO och kvinnliga behandlingshem behandlas.

Krimexperter vid mickarna – Ljungdahl & Jinghede besöker Narkopodden
Lena Ljungdahl och Anna Jinghede möttes i TV-serien ”Tjuv och polis” i sina roller som erfarna poliser. De har gjort sig ett namn som poddare, krim- och säkerhetsspecialister samt deckarförfattare bland en del annat. Jessica Vikberg möter dem på Bokmässan i Göteborg i ett samtal om narkotika, våldsbrott, verklighet och fiktion. Händer det att verkligheten är obeskrivlig?

På krogen med Krogar mot Knark
Narkopodden följer med Krogar mot Knark ut i natten. Häng med oss när vi möter krogägare, ordningsvakter, politiker, drogsamordnare Monica Leijon och Magnus Johansson med narkotikahunden Ludde plus en del andra i Trollhättan. Då får du också svar på vad som menas med att ”svepa” på toaletterna och varför det är förbjudet att gå in två personer på samma toalett på krogarna i Trollhättan.

Fotbollsplaner, värvningar och kriminalitet – Vad händer i Majorna?
Narkopodden poddar live på Frihamnsdagarna i Göteborg! Jessica Vikberg möter Citypolisen Christian Jensen i ett samtal om oron kring Majornas fotbollsplaner. Lyssna på samtalet om attityder, gränssättning, droger och livsviktiga lagar och samarbeten. Hur tar man tar tillbaka fotbollsbollplanerna så att ungdomar inte riskerar att bli utsatta för felvärvningar, hot och våld när de spelar fotboll? När bör man ringa 112?

Från fritidsgården till Vasaorden
Från fritidsgården till Vasaorden – Narkopodden möter Bettan Byvald
Om att ha öron för oro och vara stöd till dem som behöver det i rätt skede, om det talar Jessica Vikberg med en av Sveriges mest kända socialarbetare. Hur kom det sig att Bettan Byvald valde socionomyrket trots att hon var skeptisk från början? Kan nya socialtjänstlagen leda till hennes devis att komma bort från skrivborden och närmare dem som behöver hjälp? Att möta fjärdeklassare och deras föräldrar och att få pris av kungen tillsammans med ABBA, hur är det?

”Är det här verkligen våld?” – Narkopodden besöker Manscentrum
”Är det här verkligen våld?” är en vanlig fråga psykologen Ulf Calvert får då han möter människor som söker hjälp för sitt beteende i nära relationer. Hur ser gråskalan ut gällande psykiskt och fysiskt våld och vad spelar alkohol och droger för roll i sammanhanget? Vad vinner man på att ringa Välj att sluta på 020–555 666 i stället för att ge blommor och löften om förändring när relationen går över styr? Få en del av svaren om hur det går att förändra till det bättre i samtalet med Ulf Calvert och Jessica Vikberg i avsnitt 94 av Narkopodden.

“Det är inte bara soloshow” – Socialdemokraterna om EU, knark och ansvar
Vad vill Socialdemokraterna göra för att EU, svenska skolor och familjer inte ska drabbas av narkotikans konsekvenser? Hur ser S på legalisering och generisk klassning av droger samt vilken är substansen de vill reglera snarast? Lyssna på samtalet med Jessica Vikberg och socialdemokraten Linus Glanzelius, som mellanlandar hos Narkopodden på sin väg från Bryssel, tullen i Göteborgs hamn och riskdagen, i avsnitt 93.

Narkopodden möter Moderaterna
Johan Hultberg sitter med i ett partiöverskridande nätverk som arbetar med beroendefrågor i riksdagen. I Narkopodden samtalar han med Jessica Vikberg om den samt om narkotikautredningen, cannabis, nollvision och familjeklassning av droger.

Sverigedemokraterna om narkotika- och krimpolitiken
Katja Nyberg är polisen som övergick till att bli politiker. Hur ser hon och Sverigedemokraterna på nu, då och framåt angående narkotika- och gängkriminalitet? Vad har SD för synpunkter på prevention, nollvision och nya postlagen?

Vänsterpartiet om ”war on drugs” och nya visioner
Vad vill Vänsterpartiet utveckla i narkotikapolitiken? Hur bemöter V lobbyister i EU och hur agerade partiet internt efter Aftonbladets avslöjande om kokainrester på riksdagens toaletter?
Karin Rågsjö startade sin yrkesbana som fältassistent och är i dag talesperson för vårdpolitiska frågor för Vänsterpartiet i socialutskottet. Hon har en hälsning till dig som börjar med narkotika.

Kristdemokraterna och knarkfrågan
Narkopodden möter Kristdemokraternas Dan Hovskär och samtalar om narkotika, turerna kring EU-valet och värdet av en nollvision. Hovskär sitter i socialutskottet och är ordförande för Sveriges landsråd för alkohol och narkotikafrågor. Han har tidigare arbetat med barn i riskzon. Hur präglar det hans arbete som politiker?

Miljöpartiet och narkotikafrågan
Narkopodden möter Miljöpartiets Rasmus Ling, som är gruppledare och ledamot i justitieutskottet. Varför är MP emot säkerhetszoner och positiva till injektionsrum? Är Grön Ungdom på samma linje? Om unga i riskzon, nollvisionens vara eller inte vara och om det går att ändra åsikt för att verkligheten ändras, det och lite till kan du höra Rasmus Ling och Jessica Vikberg diskutera i Narkopodden.

Centerpartiet svarar: ”Saft och bulle” eller ”Klipp dig och skaffa ett jobb”?
Vill Centerpartiet behålla nollvisionen av narkotika? Vad tycker partiet om SIS-hem, reglering av lustgas och säkerhetszoner? Jessica Vikberg möter Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg i ett samtal där man även pratar om föräldrastöd, ungdomsförbundet CUF:s syn på legalisering av narkotika och om det går att kombinera ”Saft och bulle” med ”Klipp dig och skaffa ett jobb”. Saknar Liljeberg sitt arbete som åklagare? Få svaren avsnitt 87 i Narkopodden i serien där vi möter riksdagspolitiker.

Hur blåser vindarna Liberalerna?
Riksdagsledamoten och polisen Martin Melin gästar Narkopodden och diskuterar cannabis, säkerhetszoner och nollvision med Jessica Vikberg. Vad anser Liberalerna om påföljder som indraget pass för ”nöjesknarkare” och vad är Melins medskick till ungdomar? Lyssna på avsnitt 86 där vi även pratar LUF, ” weedvindar” och EU.

Vilka nycklar finns för att färre föräldrar ska förlora sina barn?
Temketu Woldu är förbundssekreterare för Svenskar och invandrade mot narkotika. Hon möter föräldrar och syskon som bär tunga lass dygnet runt när en familjemedlem är involverad i kriminalitet. På ett möte sa en mamma ”Var har ni varit? Vi har begravt sju barn.” Vad menar Tem med ”monstret i samhället”? Kan näringslivet, familjer, myndigheter och civilsamhället ha en gemensam nyckelknippa?

8 myter om cannabis
Pelle Olsson är sjuksköterska och författaren till häftet ”Åtta myter om cannabis”. I Narkopodden delar han med sig av cannabisfakta värda att upprepa och argument att lägga på minnet. Men också om hur cannabis påverkar hjärnan och hur en legalisering påverkar samhället.

Carin Götblad – polismästaren som brinner för prevention
Hon är polischefen som brinner för de mest utsatta. Redan 2010 överlämnade hon en väl underbyggd utredning till regeringen om framtida risker, där hon varnade för nuvarande våldsvåg, utan att få gehör. Nu arbetar hon med strategisk utveckling på NOA (Nationella operativa avdelningen). Vad gör vi framöver för att vända kurvan så att färre unga fastnar i kriminalitet och knark? Lyssna på samtalet med Carin Götblad och Jessica Vikberg när Narkopodden besöker polishögkvarteret Kronoberg, då även kokainsmuggling, drogtester och ett cannabisdoftande New York diskuteras. Hur kan du och jag vara med och påverka enligt Götblad?

Ny generation – nya nikotinister
Hur påverkas unga människor av dagens reklam för nya nikotinprodukter och hur påverkas hjärnan av nikotin? Påverkades Helen av sin egen pappas rökning under uppväxten? Hur gick det till när det vita snuset och vejping blev vanligt bland unga och varför verkar inte politiker vilja beskatta de så kallade nikotinfria produkterna. Är de förresten nikotinfria?
Få svar på frågorna i samtalet med Helen Stjerna, generalsekreterare för Non Smoking Generation.

Öppna drogscener
Mia-Maria Magnusson var spanare på polisen men saknade action i samarbetet kring öppna drogscener. Att kombinera rollen som forskare på Malmö Universitet med arbete som analytiker på Polismyndigheten visade sig vara en bra kombo. Vad blev resultatet av den praktiknära forskningen och hur blir arbetet mor öppna drogscener beständigt? Hur har öppna drogscener förändrats över tid och plats och hur påverkas människor som lever nära dem?
2023

Råd till jultomten
Bryr vi oss för lite om alla barn som far illa av en närståendes drickande? Olivia Trygg Larsen besöker Narkopodden inför jul i ett samtal om sina egna erfarenheter av en pappa med en eskalerande alkoholproblematik. En dag några dagar efter jul fick Olivias pappa välja familjen eller behandlingshem. Vad valde han? Hör Olivias berättelse men även om hur Trygga barnen arbetar med att ge stöd till barn och unga varje dag i veckan, även på julafton.

Hej jag heter Ali – en berättelse om att leva och låta andra leva
”Om inte jag säljer gör någon annan det”. I sitt djupaste självbedrägeri tyckte Ali att han gjorde en välgärning när han langade amfetamin. En dag, efter en lång tids spaning, blev han gripen av polis. Där i polisbilen vände hans liv. Då hade Ali hunnit bo i USA, arbetat med musikgiganter, försökt fly sitt inre och bränt broar. I dag arbetar Ali med att hjälpa andra ur drogberoende och kriminalitet och är aktuell med boken ”Hej jag heter Ali”.

”King at day, king at night ”– Från dubbelliv och droger till drogfria arbetsplatser
David arbetade för en av världens största penningmäklare i London. Han levde ett dubbelliv med familj, fest och jobb i finansbranschen. En dag vaknade han fastkedjad i en sjukhussäng i Barcelona. Hör David berätta om vändningen och om karriärsbytet till att i dag arbeta med drogprevention på arbetsplatser med målet att bryta beroendekedjan till nästa generation.

Tåget har lämnat stationen – På spaning med Christoffer Bohman
Christoffer Bohman är polisen som bytte plattform. I dag arbetar han som trygghetsstrateg för stiftelsen Idéer för livet för att försöka dra åt den kran som gör att polisen förhoppningsvis får mindre att göra framöver. Vad är Bohmans framtidsspaningar och varför behöver vi gå ”man ur huse” för att våldspiralen ska brytas och framför allt vem tar täten?

Kan vi låsa in en hel generation från gatorna?
Polisen Lennart Karlsson och skådespelaren Benny Haag är deckarduon som ibland ligger otäckt nära verkligheten i sina böcker. Under arbetet med den senaste boken ”Det uppenbara” låg man till och med före händelseutvecklingen. Möt Karlsson & Haag i Narkopodden i ett samtal om nya verktyg i en ny verklighet, om kriminella nätverk, våld, korruption och beroende. Men även om det viktigaste av allt, hoppet!

Kramen från helvetet – Victor De Almeida
”Jag ska aldrig prova heroin”, sa Victor tills den dag heroinet gav honom en ”kram” som var nära att ta hans liv. Redan som åttaåring blev Victor föremål för polisen. Ett liv med gränslöshet, droger, våld och kriminalitet tog över men i bakgrunden fanns alltid intresset för läsande och böcker.
Leva eller överleva? Hör om Victors livsresa och hans syn på hur vi ska få färre att börja och fler att sluta med narkotika och kriminalitet. Victor läser själv ett stycke i sin nya bok ”Kramen från helvetet” i Narkopodden.

Jävla pappa
I filmen “Jävla pappa” försöker journalisten och regissören Niklas Gyberg Ivarsson göra upp med arvet från sin far som kantas av missbruk, depression och vilsenhet. Samtidigt försöker de två bygga en husbil tillsammans. Lyssna på Niklas och Jessicas samtal om arbetet med filmen men också om känslor, bearbetning och medberoende .
Filmen “Jävla pappa” visas både på bio och SVT hösten -23.

SKOLAN SOM BROTTSPLATS
Lena Ljungdahl besöker Narkopodden för ett samtal om skolsäkerhet och om konsten att inte begå eller bli drabbad av brott i ungdomen. Vi kommer också att tala om ett besök i ett rökigt New York samt hur hon nyligen hanterade förekomsten av ”dickpics” på en gymnasieskola.
Lena har arbetat både som lärare och polis. Idag är hon säkerhetsexpert och ena halvan i den populära krimpodden ”Över min döda kropp”. Vad menar Lena med den utbredda ”någonannanismen” och varför ska skolan inte leka domstol?

Rissa i Rinkeby – När andra lämnar står polisen kvar
”Det bästa är när jag lyckas rädda livet på en ungdom och mamman mår bra ” säger områdespolisen Rissa Seidou som arbetar i Järvaområdet. Rissa förmedlar några hälsningar till dig som är kille eller tjej, till oss föräldrar, skolan och till våra politiker. Vad har blivit bättre i Järva och vad återstår? Vad menar Rissa med att ” Satsa på de riktiga sakerna i stället”?

”När man ska bli nykter är ärlighet den enda nyckeln”
Malla stack från Katrineholm till Stockholm i övre tonåren, där hon började arbeta inom nöjesbranschen som artist. I virveln av festnätter drogs hon in i en värld av droger där hon fastnade. En morgon övervägde hon att avsluta sitt liv, men fann lyckligtvis en vändning. I dag arbetar Malla, som själv är transperson, som beroendeterapeut för hbtqi+ personer på The House Rehab. Vem vill Malla ge en dänga och vad vill hon hälsa människor som behöver hjälp med beroende- eller med medberoendeproblematik?

Vägar till en Narkotikafri Skola
Hur kan man arbeta för att förebygga och upptäcka narkotika på en av världens viktigaste arbetsplatser – skolan? Staffan Hübinette, RNS skolspecialist, svarar på frågor om forskning, juridik och systematiskt policyarbete. Hur fungerar sekretessen, frivilliga slumpvisa drogtester och narkotikahundsök? Vi går igenom det mest primära och ger vägledning om hur det går att arbeta vidare på vägen till en narkotikafri skola och vad du som förälder kan kräva av just ditt barns skola!

Skotten i Solna – Efter ruset
En dag blev en man ihjälskjuten utanför psykolog Torbjörn Vestbergs lunchrum. Narkoppoden pratar om samband mellan skjutningar och patienter som mår dåligt. Vi kommer även in på samband mellan cannabis och personlighetsförändringar samt mellan dopaminpåslag och depressioner. Om kokainet, kicken och ångesten efteråt och varför Torbjörn forskat på hjärnan hos några av världens bästa fotbollsspelare kommer vi att tala om. Torbjörn Vestberg är legitimerad psykolog, medicinedoktor i kognitiv neurovetenskap och författare till boken ”Hjärnboll”.

Från flykting till fritidsledare och polis
Hör Martin Lazar berätta om arbetet som lokalpolis i Stockholmsförorten Botkyrka men också om hur det var att komma till Sverige som 15-åring efter två år på flykt från Irak.
Onda krafter är beroende av att vi stöter ut ungdomar menar Martin och betonar både medborgarnas och myndigheternas ansvar för att förhindra det. Om vikten av mångfald även inom polisen och varför fotbollstränaren Emil i Linköping betyder så mycket för det Martin gör i dag.

Nu vaknar jag lycklig varje morgon – 17 år och drogfri
Lina berättar om hur det är att vara ung och bo på en liten ort med mycket droger. Lina berättar om gränser som flyttas och hur de är att plötsligt bara träffa kompisar för att ta narkotika. Men vi får också höra om en älskad ”bup-tant” och katt och stärkta band till en kämpande mamma. Hör även om Linas framtidsplaner och att inte riskera den för ett rus i stunden.

Tidigare lösningar under attack?
Peter Moilanen från Narkotikapolitiskt Center besöker Narkopodden och pratar om narkotikaläget i vår omvärld. Tyskland, England och länder på andra sida jordklotet, hur vill de förändra narkotikapolitiken. Hur påverkas Sverige, EU och FN:s narkotikakonventioner av länder som liberaliserar eller legaliserar cannabis?

Barn av vår tid – Blev livet en fest?
Josefin Wahlqvist växte upp i ett kollektiv i Göteborg och turnerande med ett teaterprojekt som liten. Det följdes av teaterskola i Stockholm med drömmar om ett liv som filmstjärna. Jakten på berömmelse gick genom fest och droger. Att tillbringa dagarna på en parkbänk utanför Systembolaget i Majorna var inte planen. Hur blev det så och hur är det nu?

”Musik, drogfrihet och galenskap” – Våga drömma!
Emrik Larsson berättar om åren med hårt festande och funkbandet Stonefunkers. När kreativiteten dog och flickvännen drog handlade det om att dö eller söka hjälp. I tolvstegs-gemenskapen mötte han Morgan de Boer. De började samarbeta för att inspirera andra att våga leva livet fullt ut utan droger.
Hur det gick till när Morgan tog sin första sånglektion och hur vände Emrik från att vilja flytta till Colombia till att ta SM-silver i slalom-skateboard och vad menar de med att ”Ta inte den första”?

Till minne av Christoffer – Vad kosta det samhället att inte samverka?
En morgon för sex år sedan byttes oron, ilskan och ledsamheten mot djupaste sorg. Pontus nåddes av beskedet att hans son avlidit i en drogrelaterad trafikolycka. En älskad storebror, pappa och son är för alltid förlorad. I avsnitt 63 berättar Pontus Georgsson i Narkopodden om tiden före och efter telefonsamtalet med chockbeskedet. Pontus har flera frågor och budskap till andra pappor, politiker och myndigheter om vad man borde och behöver göra för att fånga upp fler och förlora färre.
Christoffer dog den 26 januari 2017. I år skulle han fyllt 34 år. Avsnittet tillägnas honom och hans närmast anhöriga.
2022

Den stora skulden – om spelberoende
Till slut tog skuldkänslorna mot familjen över och Daniel berättade gråtande för sin sambo om sitt spelberoende och den stora spelskulden. Det har han aldrig ångrat. Hur tacklade hans sambo Jessica situationen?
Hur påverkar kändisreklamen och det faktum att man har ett portabelt kasino i mobilen dygnet runt? Hur hanterar man frågan med sina barn och hur hanterar regeringen S:et i ANDTS-strategin?
Jessica Vikberg möter ordförande i Spelberoendes riksförbund Daniel Harre och hans sambo Jessica. Lyssna på berättelsen om resan från spelvärlden tillbaka till ett fungerande familjeliv.

Om LUSTGAS/N20 – Akuta risker och skador på sikt
Läkaren Kai Knudsen gästar Narkopodden med anledning av den explosionsartade ökningen av lustgasberusning bland unga. Han berättar för oss om risken för inre och yttre skador och om miljöpåverkan på grund av N2O. Varför kan man behöva rullator efter att ha missbrukat lustgas och är det sant att man kan kissa på sig under ruset?
Samtalen till Giftinformationscentralen ökar drastiskt. Borde våra beslutsfattare agera snabbare för en reglering av lustgas?

Tullen Malmö – “Allt mellan himmel och jord”
Nyfiken på Tullverket? Narkopoddens besöker tullen i Malmö, på en plats där trafiken aldrig står still. Följ med till brofästet, in i den mobila scannern och den moderna tulltoan och möt tullarna som kan berätta om både tragedier och färska beslag. Tack till kontrollchef Martin Petersson med personal som bjöd på både skratt och allvar och förklarade hur narkotikahundar, teknisk utrustning och tjänstemän kan skapa magi.

”Tänk på att det finns inga kamrater, ingen är din vän om du jobbar med narkotika”
Orden är ”Jans”. Han har spenderat åtskilliga år på grund av narkotikasmuggling i fängelser i England, Spanien och Sydamerika. Genom en slump mötte Narkopoddens Jessica Vikberg, tillika tullare, den före detta storsmugglaren i ett före detta fängelse. Var det även slumpen som avgjorde att en svensk golfspelande kille i Florida fick ett 25-årigt fängelsestraff i ett av världens värsta fängelser i Argentina och en slump att han överlevde? Lyssna på samtalet med ”Jan” och hans kollega Putte som nu arbetar tillsammans på den lagliga sidan, om hur det kan gå ”väldigt bra och väldigt dåligt väldigt fort” i Narkopodden avsnitt 59. I ljudboken Fuckup kan du höra hela Jans skrämmande historia.

”För mycket konsekvenser och knas” – Den långa resan till Korpberget
I avsnittet får vi höra om Oscars resa från ADHD-diagnos i mellanstadiet och överdoser i tonåren till ett av Sveriges, enligt ryktet, hårdaste behandlingshem Korpberget. Jessica Vikberg samtalar med Oscar och hans mamma Thereze för att höra om deras olika upplevelser fram till i dag. Vad hade hänt om Thereze inte tagit Oscars pass inför hans viktigaste resa och när sa Oscar till sin mamma ”Jag vill bara att du ska säga att det kommer att gå bra, även om det inte kommer att göra det”?

Val varje dag!
John Andreas, Gentlemen´s Coach, menar att du gör viktiga val varje dag. Under en livepoddning på Frihamnsdagarna i Göteborg samtalar han med Jessica Vikberg om vad det kan innebära att göra val som i början känns svåra. Om sunda val, ställningstagande, #drogkurage och sunda resultat. Vem är unik, magnifik och värdefull och vad vill John Andreas stoppa ”Rätt ner i holken”?
Avsnittet går även att se live.

Avhopparverkamhet – vi kan inte vänta!
Om att skjuta eller skjutas eller bli en självförsörjande avkriminaliserad medborgare som klarar sig på egen hand och sparar pengar åt samhället. Elin Hernstedt är regional samordnare för stockholmspolisens avhopparverksamhet. I ett samtaI med Jessica Vikberg berättar hon om hur de utvecklat ett kvalificerat program med skräddarsydda lösningar i väntan på ett nationellt avhopparprogram (enligt punkt 33 i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet).
”Det finns en väg ut och en jäkla gudbiljett till ett bättre liv.” hälsar Hernstedt som även har en viktig hälsning till våra politiker.

Valspecial!
I sista avsnittet innan sommaruppehållet sänder Narkopodden från Almedalen tillsammans med fackförbundet TULL-KUST. I ett samtal med Johan Forssell, moderaternas rättspolitiska talesman, och ordförande för justitieutskottet socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli samtalar Johan Lindgren och Jessica Vikberg om narkotika, vapen och smuggling och varför det engagerar på allvar.

Lev Ditt Drömliv + Narkopodden = SANT
John Andreas och Jessica Vikberg träffades av en slump förra veckan. Nu möts de i ett samtal om att välja bort och välja väg, oavsett om du är tonåring eller ganska vuxen. Gentlemen´s Coach John Andreas berättar hur man matar hjärnan med bra saker. RNS ordförande Jessica Vikberg talar om arbetet mot narkotika och är nyfiken på John Andreas låt ”Rätt ner i holken”. Hur blev låten till och hur var det att bli Sveriges mest kända meme? Välkommen att lyssna på samtalet som är ett unikt samarbete mellan podcasten Lev Ditt Drömliv och Narkopodden, ”två poddar i en”.

Vi ger oss aldrig!
RNS ordförande Jessica Vikberg möter Lennart Karlsson, polis och ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen och SVT-reportern Johan Wicklén. Både Lennart och Johan har debuterat som författare under våren 2022. Har de något mer gemensamt? Synen på cannabis, konsumtionsförbudet, visioner, utvärderingar och påföljder? Legalförskrivningen, vad har den med saken att göra och var det en slump att Wickléns bok gavs ut den 20 april?

Huvudsaken med cannabis
Hur påverkas hjärnan av cannabis och manipuleras vi av marijuana i media? Kan fler än du påverkas när du använder droger? Hur kan man beskriva hjärnan så att man förstår varför man ska vara rädd om huvudet? Avsnittet 52 tillägnas till dig som är ung nu och andra intresserade.

Fly – sök skydd – larma! vid pågående dödligt våld
Risken att du drabbas är liten men det skadar inte att tala om pågående dödligt våld, så kallad PDV. Narkopodden möter Kim Norman, fd polis och numera säkerhetsstrateg på Utbildningsförvaltningen, Stockholms Stad som informerar om det viktigaste för att minska skador vid skolattacker, skjutningar eller terrordåd. Han berättar hur vi kan agera för att undvika och minimera en katastrof. Kim ber oss alla att ladda ner 112-appen för att slippa den förvirring han av egen erfarenhet vet att man kan hamna i vid akuta lägen. Lyssna på avsnittet så får du veta mer hur man minskar risken för skador ifall det oväntade sker.

Jag klarade mig och nu vill jag ge tillbaka- Ett politiskt och personligt samtal med Viktoria Tryggvadottir Rolka
Narkopoddens mål är att vara både personlig och politisk. I avsnitt 50 berättar den socialdemokratiska politikern Viktoria Tryggadottir Rolka för Jessica, vad hon skulle vilja säga till sitt 15-åriga jag och ger råd till tonårsföräldrar. Vad vill Viktoria utveckla i svensk narkotikapolitik? Finns det några hopplösa fall eller behövs det bara hopplöst mycket hjälp?

Knarkhandel, våldskapital och hotad demokrati
Narkopodden åker till Hjällbo i Göteborgs nordöstra förorter för att träffa Ulf Boström, integrationspolis med visioner och konkreta förslag. Om parallellsamhällen, prestige och få som förstör för många. Hur snabbt kan vi vända våldsvågen så att skjutningar och mord upphör? Vad menar Ulf med aktiekapital i våld och hur bygger man upp ett förtroendekapital? Vad sa Saafa som Jessica mötte på väg från spårvagnen?

Men vi ger inte upp hoppet – En pappas syn på saken
Narkopodden tar sig extra tid för att låta Johan berätta om sonens resa mellan psykakuten, behandlingshemmen, soc och gatan. Om tandlösa makthavare, utslagna tänder och brist på information och koordination. Vad är motorn i det som driver Johan och hur visar Johan #drogkurage bland langarna på Järntorget i Göteborg? ”Ibland tar man ju slut” säger Johan men kommer sedan med konkreta förslag på lösningar.

Doping – en del av den undre världen?
Narkotikapolisen Johan Ekström har varit förundersökningsledare i flera av landets största dopingärenden. Hur gynnar handel med anabola steroider den organiserade brottsligheten? Varför gråts det i häktet? Vilka är användarna och hur påverkas de och deras omgivning? I ett förhörsrum på polishuset i Göteborg samtalar Jessica Vikberg med Johan Ekström, om en ond cirkel och ett växande problem.

Knark på bankkontoret?
Vad föranledde att en narkotikahund sökte igenom Avanzas lokaler på Regeringsgatan nattetid i slutet av oktober 2021? Hur var stämningen på morgonmötet efteråt och vad händer nu?
I avsnitt 46 berättar Avanzas VD Rikard Josefson för Narkopodden Jessica Vikberg om det fortsatta arbetet för en narkotikafri finansbransch. Vad kommer Rikards #drogkurage ifrån och vad tycker han om liberalisering av droger?
2021

Bodde du hos Bejerot?
Ulric Hermansson svarar på frågor om Nils Bejerot. Hur var debattören och doktorn Nils Bejerot bakom fasaden? Hur har Ulrics profession påverkats av praktiken hos Bejerot som ung? Var det flummigare förr och vilken roll spelade Nisses fru Carol i makens karriär? Lyssna på forskare och universitetslektor Ulric Hermansson i ett avslappnat samtal med Jessica Vikberg.

Uppväxt utan gränser – att du lever!
Jesper tog sitt första bloss när han var nio år. Under många år levde han med att tänja på gränserna i flera bemärkelser. Han upplevde få konsekvenser av att vara ständigt påverkad i skolan, i bilen, på planet och på jobbet. Om dubbla känslor av att få kärlek endast när de vuxna var berusade och om vägen till att inte längre ställa sig i vägen för sig själv, om det och en del annat pratar Jesper Miettinen och Jessica Vikberg om i Narkopodden.

Kokainärende med konsekvenser
I ett polisärende i Göteborg identifierades 749 kokainköpare. Hör om ärendet med ingredienser som hemleveranser av kokain, barn i fara och hembesök av polisen. I avsnitt 43 av Narkopodden berättar Johan Ekström, polisinspektör spaningssektionen Storgöteborg, för Jessica Vikberg om en del av narkotikabrottsligheten som vi sällan hör talas om.

Kristall-3CMC Det här är ingen lek!
Det tog ett par år så hade Kristinas älskade son förvandlats från en hjälpsam familjemedlem och högpresterande student till en kille med fokus på droger med stora skulder. Kristinas berättar om sonens väg in i ett kraftigt beroende av drogen 3-CMC även kallad kristall. I två år har Kristina och Jessica Vikberg mejlat varandra. Lyssna i Narkopodden när de möts för första gången.

”Jag kallade cannabisen min älskare”
När Emma var 23 år hade hon använt droger halva livet. Alkohol, cannabis, amfetamin, lögner, lagning, destruktiva relationer och vapenhot präglade hennes liv. Arg på utsidan och trasig på insidan. Går det att hjälpa någon som inte vill ta emot hjälp? I dag är Emma mamma, drogfri och full av drömmar. Hör hennes berättelse i Narkopodden.

Ministern och polischefen
Knark och kriminalitet. Vad gör vi nu och vad gör vi sen? Narkopodden möter inrikesminister Mikael Damberg (S) och polischef Erik Nord, i en livesändning. Vi vill ha svar på hur vi bryter narkotika- och våldsspiralen men också på frågan ifall de blir extra berörda på jobbet någon gång.

KOKAIN – en skitig drog
Kokain är en beroendeframkallande drog med ursprung i en fattig del av världen, som efter att den passerat kurirens mage når finrummen samt nu även förorten men dödliga följder i flera led. Lennart Karlsson, polis och ordförande i SNPF (Svenska Narkotikapolisföreningen), kunnig och efterfrågad gäst, gör återbesök i Narkopodden.

Ansvar hela vägen! Om alkohol och föräldraskap
Filosofiedoktor Jenny Rangmar, en av Sveriges mest kunniga inom ämnet alkoholrelaterade fosterskador, ger råd till föräldrar, blivande föräldrar och till dem om arbetar med barn med FAS (Fetalt alkoholsyndrom). Vilken är den vanligaste frågan Jenny får? Vilket organ hos fostret är det som utvecklas under hela graviditeten? Vad har hon för medskick till socialministern?

Kokainet och korthuset som rasade
“Jag kan alltid sluta men jag kan inte låta bli att inte börja” Mattias Voltaire smugglade, stal och snortade på jobbet, i skolan och på BB. Narkopodden möter en annan Mattias, hör hans historia i avsnitt 37

Cannabisens konsekvenser
Kai Knudsen arbetar som intensivvårdsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhus. I sitt andra besök hos Narkopodden berättar han om erfarenheter av patienter med cannabisrelaterade skador . Situationen i USA, medicinsk cannabis, fakta och tuffa minnen är något vi också kommer in på.

“Dra ladd och tjacka till desserten”
Alice Adler, ung student i Stockholm, ifrågasätter blivande läkare, psykologers och juristers festknarkande. Synen på olika preparat och sorgliga exempel samt värdet av att unga höjer rösten, det kan du höra om i Narkopodden.

Vem vinner, vem förlorar om vi inte satsar på vettig kriminalvård?
Med anledning av diskussionerna om att stänga ner 12-stegsprogrammen på svenska anstalter gästar juristen Christer Gustavsson Renlid Narkopodden. Hur kan Kriminalvården arbeta med dömda brottslingar för att förhindra återfall i brott och drogmissbruk? Vad kostar det att inte arbeta långsiktigt?

Om gängen, lagen och att laborera med döden
Jale Poljarevius, tf polismästare och deckarförfattare, gästar Narkopodden. Om narkotika, samsyn och framtid, utsatta områden och hur saker hänger ihop pratar vi om i avsnitt 33 av Narkopodden.

Caroline och fentanylet
Vad eller vem fick Caroline Vesterberg att som ung vuxen börja med fentanyl? Och vad fick henne att sluta? Carolines berättelse om beroendet, systerskap och förlåtelse och vad hon menar med att ” inte öppna en påse nötter om man vet att man är nötallergiker” kan du höra i Narkopodden.

Tullverket – möjligheternas myndighet!
Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet TULL-KUST, besöker Narkopodden. Hör honom berätta om vikten av att stoppa vapen och narkotika vid gränsen, om helhetsgrepp och värdet av helhetsperspektiv. Vilken avdelning på tullen upptäcker flest nya preparat och vilka är tullens viktigaste samarbetspartners? Det och en del annat får du svar på i Narkopodden.

Från huligan till hjälpare
Daniels ungdomsår kantades av narkotika och våld. Han sökte sig till kretsar där knark och slagsmål var vardag. I dag arbetar Daniel med att hjälpa ungdomar och vuxna. I Narkopodden berättar han om sin syn på vård av unga och hur han själv kom ur det destruktiva livet och vem han allra helst vill be om ursäkt.

Lustgas, langning och vikten av vuxna
Fältare Sofie Johansson och drogsamordnare Dzemal Sabovic arbetar med ungdomar och föräldrar i Ale kommun. I Narkopodden tar de upp allvaret med lustgas och andra berusningsmedel. Vi pratar om att se signaler och om värdet av att våga fråga. Plus lite om vad man skulle kunna hitta i tonåringens tuggummipaket.

Ett fall för IVA
Kai Knudsen är överläkare på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhus. Han är specialist på förgiftningar men är även kunnig i långsiktiga skador av narkotika. I Narkopodden berättar Kai om konsekvenser av kokain, amfetamin och blandmissbruk. Allt började med att en nära vän dog av en överdos.

12 minuter om hasch och marijuana
Ett kort och koncist avsnitt om cannabis. Om att hålla koll som vuxen och att vara källkritisk som ung. Dzemal Sabovic missbruks- och trygghetssamordnare och Sofie Johansson, fältassistent gästar Narkopodden och ger oss konkret info från Los Angeles till Ale kommun.
2020

Barn i beroende? Om att bryta tystnaden
Anna Bergfors har förlorat en bror och har kämpat länge för sin son. Hon har skrivit boken Jag.Har.Inga.Ord.Kvar. för att få och ge tröst och kraft till en tyst grupp – anhöriga till drogmissbrukare. I Narkopodden berättar Anna om att känna skam och skuld, om att våga prata och om att ta tillbaka huvudrollen i sitt liv.
Programmet tillägnas anhöriga till drogmissbrukare. Du är inte ensam.

När knarket flyttar in
Hur hjälper vi bäst familjer som famlar efter råd när narkotikan kommit innanför tröskeln och hela familjen påverkas? Socionom och psykoterapeut Mattias Gullberg berättar om sina erfarenheter av att hjälpa anhöriga utifrån sin rapport om ”Hjälpsamhet” . Alldeles innan avsnittet mötte vi en mamma som fått hjälp av Mattias. Vad sa hon?

Klaner, knark och vägspärrar
Parallellsamhällen, uppgörelser, hot och våld. Vad ligger bakom höstens händelser i nordöstra Göteborg? Vad finns det mellan prat och strålkastare? Narkopodden besöker polischef Fredrik Lennartsson i Hjällbo. På spårvagnen dit möter vi Adrian som berättar om vardagen i förorten.

Från Hells Angels till förortsgängen
30 minuter med kriminalkommissarie Fredrik Gårdare om skotten, offren och narkotikan.

Knark i skolan
Knark i skolan?! Narkopodden tar upp ämnet. Lyssna på Tove Karlsson och Ann-Cathrine Sylvén om hur en av Sveriges största gymnasieskolor, Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, arbetar för en narkotikafri skola.

Det är inte kärlek det är kontroll
Från piedestal till gliringar- isolering- mental misshandel och våld. Även den starkaste tjej kan brytas ner och behöva hjälp att ta sig upp av någon som inte putter ner igen. Gabriella Graflund är verksamhetschef på Tjejjouren Väst och berättar i Narkopodden om hur de stöttar och stärker tjejer i destruktiva familjer och relationer. Samtalet handlar också om synen på cannabis, om behovet av sexualundervisning och om Appen Stella.

Tjejer och cannabis
Mattias Gullberg, socionom och psykoterapeut, har gjort djupintervjuer med tjejer om deras cannabismissbruk. Är tjejer som röker hasch och marijuana offer eller agenter i sitt eget liv? Hur startade det och när kom brytningen?
Mattias Gullberg rapport ”Tjejer och cannabis – eller en oväntat lång semester!” kan du läsa här.

Stoppa knarket genom att stoppa tobak och alkohol
Vad spelar tobak och alkohol för roll i det drogförebyggande arbetet? Hur kan jag som förälder förhindra mina barns drogdebut? I vilken årskurs ska skolorna börja förebygga? Vågar vi lägga oss i våra barns liv? Hur kan kommunerna arbeta för att främja och förebygga? Drogförebyggarna Christine Hummelblad och Håkan Fransson svarar på frågor och berättar om den viktiga tonårstiden och om fördelen med en enad föräldrafront.

Anabola steroider – Atleter, esteter och slagskämpar
Hur stort är problemet med anabola steroider och doping egentligen? Vad menar Tommy med att ”Skriva kontrakt med djävulen”? Vad finns det för hjälp att få mot steroidmissbruk? Tommy Moberg utbildar bl.a. om behandling av steroidmissbrukare och är en av de mest erfarna i Sverige i ämnet. Han har tillsammans med Gunnar Hermansson skrivit böcker om anabola steroider. Nu senast ”I huvet på en steroidanvändare”.

Raka rör med Magnus Rosén
Det är Magnus Roséns musik vi hör i Narkopodden. Magnus har spelat bas i Hammerfall och med symfoniorkestrar. Han har turnerat jorden runt flera varv och befann sig i Kina under coronautbrottet. I Narkopodden berättar Magnus om magiska lådor, #drogkurage samt om smittande glädje.

Sexhandel – modernt slaveri
Mats Paulsson har arbetat som polis på Piketen och i polisens traffickinggrupp. Han är numera senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten. I Narkopodden svarar Mats på frågor om sexhandel.

Att vara ung, influencer och ta ställning
I detta avsnitt av Narkopodden får vi besök av Ida Eriksson och Sanna Jörnvik. Två unga tjejer som har åsikter om gränslöshet, subkulturer och om droger på krogen. Vi pratar om kändisars och företags ansvar, om drogromantik och #drogkurage. Dessutom kan du höra dem berätta hur de skulle vilja vara som tonårsföräldrar.

Cannabis en olycklig kärlekshistoria
Vad fungerar bra att vila i när du vill nå fram med kunskap om cannabis (hasch och marijuana)? Finns det vägar att nå någon som inte vill bli nådd? Hur påverkas känslolivet av cannabis och varför blir en persons missbruk ofta ett familjeproblem? Amelie berättar om HAP( Haschavvänjningsprogrammet), CPU (cannabisprogram för ungdomar) och inger hopp. Det finns hjälp att få mot marijuana- och haschmissbruk!

Den kluriga frågan om cannabis
Cannabis i smink, cannabis som medicin, THC, CBD, vad händer i hjärnan och vad händer i världen? Pelle Olsson, författare, sjuksköterska och journalist hjälper Narkopodden att reda ut begreppen i den kluriga frågan om cannabis.

Narkotika lokalt och globalt
Har världen något att lära av Göteborgsmodellen för narkotikafria skolor? Vilka samtal är viktigast när man misstänker att ens barn använder narkotika. Vad menar Jessica och Regina med att narkotika är ett vuxenproblem och vilken drog anser de är lurigast? Regina Mattsson från WFAD (World Federation Against Drugs) och Jessica Andersson från Social resurs i Göteborg samtalar om narkotikabekämpning i när och fjärran.

Krogar Mot Knark
Krogar och hotell tar krafttag mot knarket. Från ord till handling tillsammans med forskare, polis och politiker. Johanna Gripenberg STAD, socialborgarråd Jan Jönsson (L) och Charlotte Rehn från hotellkedjan Choice berättar om nysatsningen av Krogar Mot Knark i Stockholm och om ett färskt narkotikabeslag som visar på värdet av samarbete.

Narkotika, skjutningar och kollektiv omsorg
Kriminologen Manne Gerell och Erik von Essen, fd krogpolis som numera är brottsförebyggare på Länsstyrelsen, ger sin syn på droger och skjutningar, avkriminalisering och tystnadskultur. Om att jobba i det lilla och om kollektiv omsorg, det kan ni höra mer om i detta avsnitt av Narkopodden.

Senast de sågs var det ingen som skrattade
I dag är Zara och Niklas glada att mötas. När polisen Niklas knackade på Zaras dörr senast var det för att leta efter droger. I dag är Zara fri från narkotikamissbruk. Hur är det att vara narkotikapolis i en småstad och hur är det att vara tjej där drogerna styr? Hör Niklas Lindroth och Zara berätta om den mörka sidan av Alingsås, om manipulation, skam och ”Kvinnokraft”. Och om värdet av orosanmälningar.
2019

Jag ljög för alla, utom för de jag missbrukade med
Ida Elmäng och Per Lifvergren har erfarenhet av drogmissbruk i tidiga tonår. I dag har de perspektiv på tiden med narkotika. I Narkopodden berättar de om mobbing, lögner, känslor och konsekvenser. Och så får de hälsa till sina mammor.

Kajsa, ett solrosbarn mot knark
Detta är Kajsas egen berättelse om sin barndom. En barndom kantad av droger, lögner och en ”förlorad bror”.
Men det är också en historia om att välja väg och ge sitt eget barn en trygg uppväxt.
Kajsa betonar att detta är hennes version av barndomen i Göteborg. Du kan få kontakt med Kajsa via info@rns.se

Gatulangningsgrupper mot narkotika
Varför göra en 25-årsplan och hur arbetade man mot gatulangning på 90-talet?
I dagens avsnitt möter vi Sven Alhbin, garvad polis och socionom Lennart ”Länsman” Johansson. De berättar om samarbeten, om den ”rosa lagboken” och om ett speciellt möte på väg till dagens inspelning.

När mammor och pappor missbrukar droger
När den du är som mest beroende av har ett alkohol-, tablett-, eller narkotikaberoende;
Kom ihåg att du inte är ensam och att det aldrig är ditt fel!
Minst ett av tio barn beräknas leva med föräldrar som har ett risk- eller missbruk av droger. Lyssna på Rita Rådebratt, som har lång erfarenhet av att hjälpa utsatta barn.

Hjälp, Tänk om min tonåring röker på?!
Erik Leijonmarck författare till Droghandboken, guide för föräldrar och andra nyfikna svarar på frågan om det finns några framgångsrecept för att få ungdomar att inte använda droger. Erik är generalsekreterare för ECAD (Europeiska Städer mot Narkotika) och har erfarenhet av drogpreventivt arbete i och utanför Sverige.

Kvinnor och knark
Sara Lötbom KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) och Annika Ljung polis Södermalm pratar om tjejers utsatthet i kriminalitet och missbruk. Gör Sara och Annika bara sina jobb, eller finns det något mer som driver dem?

Knarkfabrikerna i Göteborg
Vad ligger bakom tidningsrubrikerna i somras om knarkfabriker i Göteborg?
Johan från Tullkriminalen i Göteborg berättar. “Det var vår största utsättning någonsin, vi skulle slå på fyra ställen samtidigt med 40 sekunders mellanrum”.

Från Plattan på Sergelstorg till kramen i Almedalen
Lennart ”Lelle” Karlsson narkotikapolis och Gibbe Woldu KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället)
Hur kommer det sig att en narkotikapolis kramar om en före detta heroinist i Almedalen? Har de en gemensamt historia?
Lelle och Gibbe berättar sin gemensamma story; Från kampen mot heroinet till kramen i Almedalen.