Arkiv

Här hittar du tidigare avsnitt av Narkopodden.

2023

Avsnitt 70:

Vägar till en Narkotikafri Skola

Hur kan man arbeta för att förebygga och upptäcka narkotika på en av världens viktigaste arbetsplatser – skolan? Staffan Hübinette, RNS skolspecialist, svarar på frågor om forskning, juridik och systematiskt policyarbete. Hur fungerar sekretessen, frivilliga slumpvisa drogtester och narkotikahundsök? Vi går igenom det mest primära och ger vägledning om hur det går att arbeta vidare på vägen till en narkotikafri skola och vad du som förälder kan kräva av just ditt barns skola!

Avsnitt 69:

Skotten i Solna – Efter ruset

En dag blev en man ihjälskjuten utanför psykolog Torbjörn Vestbergs lunchrum. Narkoppoden pratar om samband mellan skjutningar och patienter som mår dåligt. Vi kommer även in på samband mellan cannabis och personlighetsförändringar samt mellan dopaminpåslag och depressioner. Om kokainet, kicken och ångesten efteråt och varför Torbjörn forskat på hjärnan hos några av världens bästa fotbollsspelare kommer vi att tala om. Torbjörn Vestberg är legitimerad psykolog, medicinedoktor i kognitiv neurovetenskap och författare till boken ”Hjärnboll”.

Avsnitt 68:

Från flykting till fritidsledare och polis

Hör Martin Lazar berätta om arbetet som lokalpolis i Stockholmsförorten Botkyrka men också om hur det var att komma till Sverige som 15-åring efter två år på flykt från Irak.

Onda krafter är beroende av att vi stöter ut ungdomar menar Martin och betonar både medborgarnas och myndigheternas ansvar för att förhindra det. Om vikten av mångfald även inom polisen och varför fotbollstränaren Emil i Linköping betyder så mycket för det Martin gör i dag.

Avsnitt 67:

Nu vaknar jag lycklig varje morgon – 17 år och drogfri

Lina berättar om hur det är att vara ung och bo på en liten ort med mycket droger. Lina berättar om gränser som flyttas och hur de är att plötsligt bara träffa kompisar för att ta narkotika. Men vi får också höra om en älskad ”bup-tant” och katt och stärkta band till en kämpande mamma. Hör även om Linas framtidsplaner och att inte riskera den för ett rus i stunden.

Avsnitt 66:

Tidigare lösningar under attack?

Peter Moilanen från Narkotikapolitiskt Center besöker Narkopodden och pratar om narkotikaläget i vår omvärld. Tyskland, England och länder på andra sida jordklotet, hur vill de förändra narkotikapolitiken. Hur påverkas Sverige, EU och FN:s narkotikakonventioner av länder som liberaliserar eller legaliserar cannabis?

Avsnitt 65:

Barn av vår tid – Blev livet en fest?

Josefin Wahlqvist växte upp i ett kollektiv i Göteborg och turnerande med ett teaterprojekt som liten. Det följdes av teaterskola i Stockholm med drömmar om ett liv som filmstjärna. Jakten på berömmelse gick genom fest och droger. Att tillbringa dagarna på en parkbänk utanför Systembolaget i Majorna var inte planen.  Hur blev det så och hur är det nu?

Avsnitt 64:

”Musik, drogfrihet och galenskap” – Våga drömma!

Emrik Larsson berättar om åren med hårt festande och funkbandet Stonefunkers.  När kreativiteten dog och flickvännen drog handlade det om att dö eller söka hjälp. I tolvstegs-gemenskapen mötte han Morgan de Boer. De började samarbeta för att inspirera andra att våga leva livet fullt ut utan droger.
Hur det gick till när Morgan tog sin första sånglektion och hur vände Emrik från att vilja flytta till Colombia till att ta SM-silver i slalom-skateboard och vad menar de med att ”Ta inte den första”?

Avsnitt 63:

Till minne av Christoffer – Vad kosta det samhället att inte samverka?

En morgon för sex år sedan byttes oron, ilskan och ledsamheten mot djupaste sorg. Pontus nåddes av beskedet att hans son avlidit i en drogrelaterad trafikolycka. En älskad storebror, pappa och son är för alltid förlorad. I avsnitt 63 berättar Pontus Georgsson i Narkopodden om tiden före och efter telefonsamtalet med chockbeskedet. Pontus har flera frågor och budskap till andra pappor, politiker och myndigheter om vad man borde och behöver göra för att fånga upp fler och förlora färre.

Christoffer dog den 26 januari 2017. I år skulle han fyllt 34 år. Avsnittet tillägnas honom och hans närmast anhöriga.

2022

Avsnitt 62:

Den stora skulden – om spelberoende

Till slut tog skuldkänslorna mot familjen över och Daniel berättade gråtande för sin sambo om sitt spelberoende och den stora spelskulden. Det har han aldrig ångrat. Hur tacklade hans sambo Jessica situationen?
Hur påverkar kändisreklamen och det faktum att man har ett portabelt kasino i mobilen dygnet runt? Hur hanterar man frågan med sina barn och hur hanterar regeringen S:et i ANDTS-strategin?
Jessica Vikberg möter ordförande i Spelberoendes riksförbund Daniel Harre och hans sambo Jessica. Lyssna på berättelsen om resan från spelvärlden tillbaka till ett fungerande familjeliv.

Avsnitt 61:

Om LUSTGAS/N20 – Akuta risker och skador på sikt

Läkaren Kai Knudsen gästar Narkopodden med anledning av den explosionsartade ökningen av lustgasberusning bland unga. Han berättar för oss om risken för inre och yttre skador och om miljöpåverkan på grund av N2O. Varför kan man behöva rullator efter att ha missbrukat lustgas och är det sant att man kan kissa på sig under ruset?  
Samtalen till Giftinformationscentralen ökar drastiskt. Borde våra beslutsfattare agera snabbare för en reglering av lustgas?

Avsnitt 60:

Tullen Malmö – ”Allt mellan himmel och jord”

Nyfiken på Tullverket? Narkopoddens besöker tullen i Malmö, på en plats där trafiken aldrig står still. Följ med till brofästet, in i den mobila scannern och den moderna tulltoan och möt tullarna som kan berätta om både tragedier och färska beslag. Tack till kontrollchef Martin Petersson med personal som bjöd på både skratt och allvar och förklarade hur narkotikahundar, teknisk utrustning och tjänstemän kan skapa magi.

Avsnitt 59:

”Tänk på att det finns inga kamrater, ingen är din vän om du jobbar med narkotika”

Orden är ”Jans”. Han har spenderat åtskilliga år på grund av narkotikasmuggling i fängelser i England, Spanien och Sydamerika. Genom en slump mötte Narkopoddens Jessica Vikberg, tillika tullare, den före detta storsmugglaren i ett före detta fängelse. Var det även slumpen som avgjorde att en svensk golfspelande kille i Florida fick ett 25-årigt fängelsestraff i ett av världens värsta fängelser i Argentina och en slump att han överlevde? Lyssna på samtalet med ”Jan” och hans kollega Putte som nu arbetar tillsammans på den lagliga sidan, om hur det kan gå ”väldigt bra och väldigt dåligt väldigt fort” i Narkopodden avsnitt 59. I ljudboken Fuckup kan du höra hela Jans skrämmande historia.

Avsnitt 58:

”För mycket konsekvenser och knas” – Den långa resan till Korpberget

I avsnittet får vi höra om Oscars resa från ADHD-diagnos i mellanstadiet och överdoser i tonåren till ett av Sveriges, enligt ryktet, hårdaste behandlingshem Korpberget. Jessica Vikberg samtalar med Oscar och hans mamma Thereze för att höra om deras olika upplevelser fram till i dag. Vad hade hänt om Thereze inte tagit Oscars pass inför hans viktigaste resa och när sa Oscar till sin mamma ”Jag vill bara att du ska säga att det kommer att gå bra, även om det inte kommer att göra det”?

Avsnitt 57:

Val varje dag!

John Andreas, Gentlemen´s Coach, menar att du gör viktiga val varje dag. Under en livepoddning på Frihamnsdagarna i Göteborg samtalar han med Jessica Vikberg om vad det kan innebära att göra val som i början känns svåra. Om sunda val, ställningstagande, #drogkurage och sunda resultat. Vem är unik, magnifik och värdefull och vad vill John Andreas stoppa ”Rätt ner i holken”?

Avsnittet går även att se live.

Avsnitt 56:

Avhopparverkamhet – vi kan inte vänta! 

Om att skjuta eller skjutas eller bli en självförsörjande avkriminaliserad medborgare som klarar sig på egen hand och sparar pengar åt samhället. Elin Hernstedt är regional samordnare för stockholmspolisens avhopparverksamhet. I ett samtaI med Jessica Vikberg berättar hon om hur de utvecklat ett kvalificerat program med skräddarsydda lösningar i väntan på ett nationellt avhopparprogram (enligt punkt 33 i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet).
”Det finns en väg ut och en jäkla gudbiljett till ett bättre liv.” hälsar Hernstedt som även har en viktig hälsning till våra politiker.

Avsnitt 55:

Valspecial!

I sista avsnittet innan sommaruppehållet sänder Narkopodden från Almedalen tillsammans med fackförbundet TULL-KUST. I ett samtal med Johan Forssell, moderaternas rättspolitiska talesman, och ordförande för justitieutskottet socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli samtalar Johan Lindgren och Jessica Vikberg om narkotika, vapen och smuggling och varför det engagerar på allvar.

Avsnitt 54:

Lev Ditt Drömliv + Narkopodden = SANT

John Andreas och Jessica Vikberg träffades av en slump förra veckan. Nu möts de i ett samtal om att välja bort och välja väg, oavsett om du är tonåring eller ganska vuxen. Gentlemen´s Coach John Andreas berättar hur man matar hjärnan med bra saker. RNS ordförande Jessica Vikberg talar om arbetet mot narkotika och är nyfiken på John Andreas låt ”Rätt ner i holken”. Hur blev låten till och hur var det att bli Sveriges mest kända meme? Välkommen att lyssna på samtalet som är ett unikt samarbete mellan podcasten Lev Ditt Drömliv och Narkopodden, ”två poddar i en”.

Avsnitt 53:

Vi ger oss aldrig!

RNS ordförande Jessica Vikberg möter Lennart Karlsson, polis och ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen och SVT-reportern Johan Wicklén. Både Lennart och Johan har debuterat som författare under våren 2022. Har de något mer gemensamt? Synen på cannabis, konsumtionsförbudet, visioner, utvärderingar och påföljder? Legalförskrivningen, vad har den med saken att göra och var det en slump att Wickléns bok gavs ut den 20 april?

2021

Avsnitt 45:

Bodde du hos Bejerot?

Ulric Hermansson svarar på frågor om Nils Bejerot. Hur var debattören och doktorn Nils Bejerot bakom fasaden? Hur har Ulrics profession påverkats av praktiken hos Bejerot som ung? Var det flummigare förr och vilken roll spelade Nisses fru Carol i makens karriär? Lyssna på forskare och universitetslektor Ulric Hermansson i ett avslappnat samtal med Jessica Vikberg.

2020

Avsnitt 26:

Barn i beroende? Om att bryta tystnaden

Anna Bergfors har förlorat en bror och har kämpat länge för sin son. Hon har skrivit boken Jag.Har.Inga.Ord.Kvar., för att få och ge tröst och kraft till en tyst grupp – anhöriga till drogmissbrukare. I Narkopodden berättar Anna om att känna skam och skuld, om att våga prata och om att ta tillbaka huvudrollen i sitt liv.

Programmet tillägnas  anhöriga till drogmissbrukare. Du är inte ensam.