Narkotikafrågan

- Sveriges ledande tidning mot narkotika

Narkotikafrågan är tidningen för dig som vill hänga med i debatten och bli uppdaterad om det som händer på det narkotikapolitiska området. Här hittar du fördjupande reportage om kampen mot narkotika, skarpa analyser och det senaste inom forskningen på narkotikaområdet. Narkotikafrågan utkommer med 4 nummer per år och har en upplaga på ca 7000 ex. Tidningen skickas ut till bland annat polisstationer, domstolar och socialförvaltningar. Men även till politiker, gymnasieskolor, våra företagsvänner samt medlemmar och engagerade privatpersoner.

Läs senaste numret här!

loading...

Vill hänga med i debatten och bli uppdaterad om vad som händer inom organisationen? Välkommen att prenumerera på Narkotikafrågan

Läs mer >>

Är du socialt engagerad och tycker vårt arbete är viktigt?
Välkommen att annonsera i Sveriges ledande tidning mot narkotika!

Läs mer >>

Är du frilansjournalist och har en artikelidé du tror skulle passa tidningen? Eller har du frågor och synpunkter? Kontakta oss!

Läs mer >>

Från Narkotikafrågan #3/2018 
av Per Johansson
RNS/KRIS/ECAD-tältet i centrum för narkotikapolitiken
Återigen hade RNS ett tält i Visby under Almedalsveckan, den första veckan i juli. Även i år delade vi tältet med Kriminellas Revansch
I Samhället, KRIS, och European Cities Against Drugs, ECAD. Samma plats som tidigare år, vid Hamnplan, där det strömmar mycket folk förbi hela tiden och det är lätt att ta sig in i tältet för att lyssna.
Almedalsveckan var i år extra kul för oss i RNS, KRIS och ECAD. Vi trivs bra med varandra och har hittat fina former för samarbete.
Vi hade drygt 20 framträdanden i tältet under veckan vilket nog var snudd på rekord för oss. 

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #3/2018 av Staffan Hübinette
Ett nytt läsår har just börjat och skolan öppnat sina dörrar för förväntansfulla elever. Det betyder också ett nytt arbetsår för Narkotikafri Skola. Oron för droger finns alltid hos föräldrar och i skolan. Orosmolnet nu är den cannabistrend och romantik som elevernamöter, inte minst genom sociala medier. Men det finns också goda nyheter.
Tobaksrökning och alkoholkonsumtion har minskat kraftigt bland
unga sedan början av 2000-talet. Allt färre elever röker och dricker
även om den nedåtgående trenden för alkohol nu bromsats.
Narkotikaanvändningen har varit relativt stabil de senaste tio åren, men där en viss ökning skett det senaste året. Svenska 16-åringar tillhör de som använder minst tobak, alkohol och narkotika i Europa visar den sameuropeiska drogvaneundersökningen ESPAD. De allra flesta elever säger nej till både tobak, alkohol och narkotika. Samhällets politik, föräldrars restriktiva inställning och skolans förebyggande arbete är en viktig del av förklaringen.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #3/2018 av Knut T Reinås, Redaktör för tidskriften MOT RUSGIFT
Från 2013 har Norge styrts av en koalitionsregering bestående av Høyre (Moderaterna) och Fremskrittsspartiet (till höger om Høyre). Från och med 2018 har även Venstre (Liberalerna) blivit en del av regeringsunderlaget, men det handlar fortfarande om en minoritetsregering. Høyre var länge en trygg narkotikapolitisk bastion, men flera skandaler under senare år har visat att även i detta parti finns politiker som använder narkotika och har narkotikaliberala idéer.
Bent Høie, hälsominister från Høyre, har länge haft ett varmt
hjärta för drogmissbrukare, och har arbetat för att få fram bättre
behandling och stöd. Men han har också följt med i de narkotikaliberala strömningarna och gått in för att överföra ansvaret för narkotikapolitiken från rättsväsendet till hälsoväsendet.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #2/2018 av Katarina Johnson. Foto: Christoffer Bergström
När Ungdomens hus i Rinkeby har figurerat i media har det ofta varit kopplat till smärre skandaler. Men vad händer när lugnet har återvänt och vardagen kommit åter? Narkotikafrågan åkte till Rinkeby och mötte de som pratar gärna, motvilligt och inte alls.
Om man googlar på Ungdomens hus kan man läsa att fritidsgården stängdes i maj 2017 av arbetsmiljöskäl. Och att Rädda Barnen polisanmälde verksamheten hösten 2016. I ett upphetsat tonläge påstod företrädare för organisationen att det arrangerades
boxningsmatcher som normaliserar våld och att de besökande
ungdomarna utsattes för allvarlig fara. Man drämde även till med att det var att likna vid gladiatorspel.

Läs hela inlägget »

Från Narkotikafrågan #2/2018 av Staffan Hübinette.
Våren har varit intensiv för Narkotikafri Skola med besök på många gymnasieskolor runt om i landet. I förra numret av Narkotikafrågan skrev jag om intrycken från Klippans gymnasieskola och under några dagar i april gjorde jag en mindre turné till ett antal skolor och kommuner för att följa upp och ta del av erfarenheter men också påbörja ett policyarbete. I dessa skolor har viljan och engagemanget i arbetet med drogpolicy och förebyggande insatser varit tydlig hos både rektorer och elevhälsa.

Läs hela inlägget »

Senaste

Översikt:

Vill du också ha ett narkotikafritt samhälle?
STÖD OSS!
Vi behöver din hjälp.